top of page
Képernyőfotó 2024-04-18 - 15.26.37.png

CLT
A SZEMLÉLETVÁLTÓ TECHNOLÓGIA

 A CLT jelenleg az egyetlen nem könnyűszerkezetes építőanyag, amivel gyorsan, tisztán és nagy pontossággal tudunk valóban fenntartható és környezetbarát épületeket építeni. A CLT építés sokkal gyorsabb, olcsóbb vagy összemérhető árú, és 70%-kal alacsonyabb karbon lábnyomú, mint a szokványos építési technológiák.

Carbon_Labnyom.png
We_Are_Building_Heritage.jpg

WE ARE BUILDING HERITAGE.

FER-TEX_White.png

CLT

CLT-Technology.jpg

A TECHNOLÓGIA

A légszennyezés kétharmadáért az acél és a cement gyártás a felelős. Vagyis az építőipar. Mindezt egy olyan társadalomban, ahol mindent gyorsan, olcsón és precízen szeretnénk megvalósítani, mindemelett nem hagyjuk már figyelmen kívül a környezetszennyezést. 

Hála az előrelátó mérnököknek a megoldás már megvan ezekre a problémákra. A ma CLT-ként (cross laminated timber-kereszt irányban ragasztott faanyag) ismert építési módszer Európában jelent meg az 1990-es évek elején. 

Mára a technológia hihetetlen gyorsasággal terjed az Egyesült Államokban és más országokban is. 

 

Ez az anyaghasználat hatékonynak bizonyult több épülettípusnál, legyen az alacsony, vagy akár toronyház. A betonhoz és acélhoz mérten, sokkal költséghatékonyabb, lendületesebb, strapabíróbb és fenntarthatóbb módszer. 

 

Ez lehet a jövő építési technológiája? 

Nos, igen!

Arch2O-all-you-need-to-know-about-cross-laminated-timber-clt-3_edited_edited.jpg

MIÉRT AJÁNLJUK
ÜGYFELEINKNEK
A CLT-T?

house.png
sketch.png
clock.png
concrete.png

10%-kal nagyobb nettó alapterület


A szilárdságát ugyanúgy a C24-el jelölik mint a betont, ebből kifolyólag igen karcsú falak is elegendők, ami azt jelenti, hogy kevesebb területet vesz el a szerkezet a beépítésből.

A falak egyenesek és a sarkok tényleg 90 fokosak

A technológia nagyon precíz. A falak és a födémek pontosan illeszkednek a helyükre. A BIM (Building Information Model) 
rendszer használatával a digitális rajz miliméter pontosan valósul meg az építési területen.

3x gyorsabb építési idő

A CLT panelek előre gyárthatóak, majd a helyszínen összeszerelhetőek. Ez felgyorsítja az építési folyamatot és csökkenti a termelt hulladék mennyiségét. Az idő pedig pénz!

EZ NEM KÖNNYŰSZERKEZETES HÁZ!

Van hőtároló kapacitása. Tehát nem hűl le olyan gyorsan, ha kikapcsoljuk a fűtést. Nehezebb és stabilabb is, de 5x könnyebba betonnál!

fire.png

Tűzállósága megdöbbentő

Tűzállóbb lehet, mint néhány kezeletlen acél, tűznek kitéve a külső rétege szigetelő faszénné alakul, amely 30-120 percig képes alacsonyabb lángon tartani a tüzet.

wood-2.png

Tömör fa falak

A falra könnyen rögzíthető bármi egyszerű facsavarral, továbbá könnyen borítható gipszkartonnal, festhető, tapétázható és szabadon dekorálható.

water-vapor.png

Szabályozza a párát

Nincs hőhíd a szerkezetben, ezáltal a penészesedés kizárható az épületben. A CLT lélegző anyag, változó páraáteresztő tulajdonságú rétegként működik. Tisztítja a levegőt és eltávolítja abból a baktériumokat. A fa természetes páraszabályozó, amely az uralkodó körülményeknek megfelelően felszívja és leadja a nedvességet, így szabályozza a belső levegőminősé get. A fa tehát a páratartalom stabilizátoraként is működik, a beltéri körülmények kedvezőbbek, csökkenti az asztmát, és a légúti megbetegedéseket.

celtech_clt_es_a_modern_mernoki_fa_01.png

GYÁRTÁS

Hogyan is készül a rétegragasztott fa?

01

Gyalult, szárított lucfenyőből
készül keresztirányú rétegekkel

(3-5-7-9 réteg).

Kép1.png

02

Ezeket aztán egészségre nem káros (formaldehid mentes), kizárólag környezetbarát ragasztóval nagy nyomáson összepréselik.

03

Az így kapott panelek
méretének csak a
szállíthatóság szab határt.
A jellemző szállítási
táblaméret 2,95 x 13,50 m,
de a maximális gyártási
táblaméret akár 3,45 x 16,00

m is lehet.

05

A teherhordó falak
általában 10 cm (3-5 réteg),
a válaszfalak pedig 6-8 cm

vastagságúak.

04

A CLT panelek különböző
vastagságban érhetőek el a
szerkezeti igényeknek
megfelelően.

06

A teherhordó falak
általában 10 cm (3-5 réteg),
a válaszfalak pedig 6-8 cm

vastagságúak.

klh-wiesenau-0722-highres-2170309-v1-1-1024x683.jpg

Főként lucfenyőből készülnek ezek az elemek, de tartalmazhatnak, fenyőt vagy vörösfenyőt és pár százalék keményfát.

wood-2 másolat.png

A fűrészárut kisimítják, szárítják és formára vágják. A szárítás, egy nagyon fontos lépés, mert a nedvesség elvonásával, megakadályozható a fa repedése és a méretváltozása.

wood-2.png

A kezelt falapokat ezután egymásra rakják, amit
lamellákként említünk, úgy, hogy ezek a lamellák merőlegesek egymásra.

helmet.png

A lamellákat környezetbarát ragasztóval ragasztják egymáshoz, majd hidraulikus préselés útján erősítik az elemeket.stb.) rendelhetőek igény szerint.

kailzinke-verleimung-scaled-e1632992867175-1536x1317.jpg
celtech_clt_es_a_modern_mernoki_fa_02.png
helmet.png
house.png
sketch.png

A CLT-paneleket speciális végfelhasználási célokra gyártják, így kevés vagy egyáltalán nem keletkezik hulladék a munkaterületen. Mivel a panelek előre gyártottak, az építési idő jelentősen csökken, ami gyorsabb, precízebb munkavégzést eredményez

A nyílászárók és egyéb gépészeti áttörések, elektromos vezetékek, aljzatok előre kivághatók, bemarhatók. Maga az építési folyamat úgynevezett „száraz” építés (nincs száradási/kötési idő). A rögzítési, kötési módokat minden esetben statikai számítások határozzák meg.

A technológia nagyon precíz. A falak és a födémek pontosan illeszkednek a helyükre. A BIM (Building Information Model) rendszer használatával a digitális rajz miliméter pontosan valósul meg az építési területen. A derékszög derékszög, a párhuzamos valóban párhuzamos lesz, ahogy már említettük korábban. Tapasztalataink szerint a tűréshatár 1-3 mm a CLT-vel, mely a hagyományos építési technológiával (tégla, beton) 1-3cm szokott lenni.

STATIKA

Minden épületre egyedi statikai kiviteli terv készül, mely figyelembe veszi a helyi szél, földrengés és egyéb igénybevételeket. Így minden épület statikailag igazoltan megfelelő állékonyság gal rendelkezik, az adott körülményeknek megfelelően.

A CLT tartószerkezetek tervezése az Eurocode 5 alapján történik. A CLT erős, keresztirányú kialakítása kivételes szerkezeti stabilitást biztosít. Ötször könnyebb, mint a beton, mégis azzal megegyező szilárdságú, és többrétegű fapanelként két irányban is kinyúlhat konzolosan emellett kisebb födémvastagság is elegendő ugyanarra a fesztávra. Kisebb súlya alacsonyabb alapozási költségeket, könnyebb szállítást és gyorsabb helyszíni

munkát tesz lehetővé.

 

A betonnal ellentétben CLT szerkezetek bármely évszakban beépíthetőek, akár télen is. Megfelelő tervezéssel napi 1300 négyzetméter is telepíthető, jelentősen lerövidítve az építési ütemtervet. Stabilitásukból és merevségükből adódóan hatékonyan ellenálnak oldalirányú terhelésnek is (földrengés). Rendkívül formastabilak: a dagadás, zsugorodás, valamint a vetemedés mértéke elhanyagolható.

celtech_clt_es_a_modern_mernoki_fa_03_ed

HŐTECHNIKA

LCLT1.C1N.jpg

Az „épület hőszigetelése” fogalom magába foglal minden eszközt mely az épület fűtéséhez és hűtéséhez szükséges energiát minimális szinten tartja. A tervezés során, a megrendelői igények figyelembevételével alakítjuk ki a megfelelő rétegrendet. A fa hővezetési tényezőjét alapvetően a tömege, sűrűsége, víztartalma határozza meg. CLT szerkezetek esetében ez az érték λ = 0,13 W/mK, míg egy hagyományos Porotherm 30 N+F esetében ez az érték 0,16 W/mK, tehát a fa jobban teljesít, mint a hagyományos falazat. A CLT szerkezetnek kicsivel kisebb a hőtárolási képessége, mint a betonnak vagy a kerámia falazatnak, de a hagyományos szigetelési technológiák mindegyike alkalmazható itt is.

FELÜLET

ascent-interior-kaa-design-group-nairn-o

Minden esetben a megrendelő dönti el, hogy mennyi fafelületet mutat meg. Ez a sokoldalú természetes anyag, legyen szó bármely fafajtáról, rendkívül széles körben alkalmazható, és azonnal kellemes atmoszférát teremt otthonunkban.

Dönthetünk úgy, hogy a nyersfa színe uralja a tereket, de eszté- tikus lehet csak egy falfelületet szabadon hagyni a nappaliban, vagy a hálószobában, a többi helyen a CLT fal gipszkarton burkolatot kap.

A nyers-, rusztikus, bársonyos vagy felületkezelt fa barátsá- gos, természetközeli hangulatot áraszt. Nem számít, milyen az otthonunk stílusa, mindig ga- rantált a melegséget sugárzó miliő.

Három minőségi osztályt különböztetünk meg:

1

Ipari, nem látszó felület

Alap minőség, görcsök, színeltérések, textúra hibák megengedettek. Mindkét oldalról burkolt falaknál és nem látszó szerkezeti elemeknél alkalmazható, ahol nincsenek optikai igények.

2

Ipari látszó felület

Magasabb minőséget képvisel az előzőnél, görcs- mentes, színeltérések és textúra hibák nagyon mi- nimálisan láthatóak, vagy egyáltalán nem jellem- zőek. Mennyezetek és kevésbé frekventált helyen lévő elemek készülnek ebből a típusból.

3

Látszó felület

A legmagasabb minőségi osztály. Olyan fafajtájú ragasztottlamellákból áll, amelynek erezete és tex- túrája egységes megjelenési képet mutat, görcs- és repedésmentes. Luc, vörösfenyő, erdei fenyő, je- genyefenyő és különböző lombos fák (bükk, tölgy, kőris stb.) rendelhetőek igény szerint.

Képernyőfotó 2024-04-19 - 13.37_ed
thomas-architectes-salle-multifonctionne

AKUSZTIKA

voice.png
speak.png
silence.png

Az akusztikai követelmények meghatározása és megol- dások meghatározása kiemelten fontos a tervezés sza- kaszában.

Sokan szereztek már rossz tapasztalatot régi favázas, vagy könnyűszerkezetes házakban. A leggyakoribb pa- nasz az akusztikáról szól. A padló döng, a falakon min- den áthallatszik. A CLT, vagyis a tömegfa építés azon- ban nem összekeverendő az ácsszerkezetű favázakkal és más könnyűszerkezetes technológiákkal. Egy CLT fal hangszigetelése például jobb, mint egy azonos vastag- ságú téglafalé. A szabványos hangszigetelési követelmé- nyek teljesülése számításokkal igazolható, így egy CLT váz semmivel sem zajosabb, mint egy tégla vagy vasbe- ton épület.

A CLT szerkezetek esetében a követelmények kielégíté- sére a szerkezetek önmagukban (szerkezeti vastagság változtatásával); vagy kiegészítő szigetelő anyagokkal (homlokzati rétegrend, beltéri gipszkarton szerkezetek) kombinálva méretezhetőek, kielégíthetőek. Igény ese- tén a rezgés- és hangszigetelés fokozható a panel ele- mek csatlakozásánál speciális szalagok beépítésével.

FELHASZNÁLÁSI
TERÜLETEK

1-essen-dsc-1670-low-1024x683.jpg

Egylakásos családi házak, emeletes lakó- épületek, középületek, igazgatási épületek építésénél használják, ezen felül kereskedel- mi és ipari építkezéseknél, újjáépítéseknél, bővítéseknél és hídépítésnél használható a technológia.

A méretezés és tervezés statikai, épületfizi- kai és jogi követelményekkel összhangban történik, ezért a tömör keresztre laminált fa táblák kizárólag megrendelésre készülnek az adott projektre szabva.

KÖRNYEZETBARÁT 
TECHNOLÓGIA

Fő vonzereje abban rejlik, hogy egy fenntartható építőanyag, más építőanyagokkal szemben. Jelen- tősen csökkentheti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az építőiparban, az építési hulladé- kot, a környezetszennyezést és az építkezéssel kapcsolatos költségeket.

Munkáink során fontos szempont, hogy a CLT vázak építése a lehető legkevesebb környezeti terhe- léssel jár. Egy családi ház építése során keletkező hulladék nem tölti meg egy autó csomagtartóját.

overhead-aerial-shot-thick-forest-with-b

Ennél is fontosabb szempont, hogy a CLT építéshez köthető üvegházhatású gáz kibocsátás messze elmarad minden más megszokott építőanyagétól. Épületeinkhez tervezőnk kiszámolja a karbon lábnyomot és A+-tól G-ig terjedő skálán osztályzatot ad rá. Hagyományos vasbeton és tégla házak alig érik el a D osztályt, de inkább E-G osztályban várhatók. Ezzel szemben egy CLT épületnél általános a kimagasló A-A+ eredmény.

environmental-conservation-garden-childr

A légszennyezésért felelős anyagokkal (az acél és a cement gyártással) szemben, a CLT előállítása negatív terhet ró a lég- szennyezésre.

Hogy ez, hogy lehetséges? A fa növekedésekor a CO2-ot elnye- li, ami így tárolásra kerül a falakban. Egy átlagos fa évente kö- rülbelül 22 kg CO2-ot, valamint egyéb szennyező gázokat nyel el a légkörből, beleértve a nitrogén-oxidokat, az ammóniát és a kén-dioxidot. Ezek a gázok a fa lebomlásáig annak részévé vál- nak, így nem a környezetet károsítják. Ezzel mi is hozzájárulha- tunk a környezetünk védelméhez.

Vajon sok fát kell kivágni? Partnereink (faipari vállalatok) kizá- rólag fenntartható erdőgazdálkodásból származó fával dolgoz- nak. Ezt igazolja minden egyes panel PEFC tanúsítványa. Fenn- tartható erdőgazdálkodásról akkor beszélhetünk, ha a jelenben olyan módon kezeljük az erdőket, hogy az abból származó hasznokat – legyen az környezeti vagy gazdasági – a következő generációk is változatlan formában élvezhessék. Tehát tarvágás helyett az erdő 1-5%-át vágják csak ki évente és a kivágott fák pótlásáról azonnal gondoskodnak.

A CLT-ből épült ház némileg hasonlít a régebbi gerendaházhoz, és visszavezet minket a gyökereinkhez. A természettel való kap- csolatnak élettani, szellemi és társadalmi előnyei is vannak. Az olyan tervezési megközelítés, amely integrálja ezt a kapcsolatot a belső terekbe, segíthet az emberek egészségének, termelé- kenységének és jólétének javításában.

NEMZETKÖZI
PROJEKTEK

 

Public Building

"Silver Winner Hungarian Pavilon" - Dubai (UAE)

20211022-dubaj-pavilon-2800.jpeg
20211023-dubaj-pavilon-3048.jpeg
20211022-dubaj-pavilon-2764.jpeg

NEMZETKÖZI
PROJEKTEK

Public Building

"Water Sports Center" - Formentera (Spain)

04-water-sport-c-scaled-1-1024x683.jpg
56-centre-esports-nautics-formentera-scaled-1-1024x768.jpg
11-water-sport-c-scaled-1-1024x683.jpg

NEMZETKÖZI
PROJEKTEK

Mixed-use Building
"Ascent"
Milwaukee, (USA)

ascent-interior-kaa-design-group-nairn-olker-scaled-1-1024x683.jpeg
ascent-lounge-thornton-tomasetti-scaled-1-1024x768.jpeg
ascent-28-scaled-1-1024x767.jpeg

NEMZETKÖZI
PROJEKTEK

Luxury Resort
"The Ritz-Carlton"

Fari Island (Maldives)

the-ritz-carlton-maldives-fari-islands-l
timthumb.jpeg
timthumb (1).jpeg

NEMZETKÖZI
PROJEKTEK

Hotel 

"Milla Montis" Maranza (Italy)

timthumb (2).jpeg
07-peter-pichler-architecture-hotel-mill
05-peter-pichler-architecture-hotel-milla-montis-klein-1-scaled-1-1024x683.jpeg

ÉRDEKEL A CLT?
KÉRDÉSED VAN?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

IMG_9746.jpg
whatsapp-2.png
email másolat 2.png

+3670 456 1985

FER-TEX szimbólum elől v1 (1).png

PERGER BALÁZS

bottom of page